Multifunkční komplexy zvyšují atraktivitu bydlení v Praze

Multifunkční komplexy zvyšují atraktivitu bydlení v Praze

2.2.2015 - Jen v roce 2014 obohatily pouze území Prahy 1 hned dva významné komerční projekty, a to komplex Quadrio a Florentinum. Obě stavby slouží nejen k administrativním a obchodním účelům, ale přispívají také k oživení veřejného prostoru.

Multifunkční Quadrio nabízí nové kancelářské prostory, obchody a byty vyšší kategorie. Obchodní galerie se rozprostírá na celkové ploše 8 500 m2 a kancelářské prostory na ploše 16 400 m2. Komplex doplňuje rezidenční dům s 18 luxusními byty, podzemní parkování pro 250 aut a náměstí s nabídkou gastronomických služeb a zelení. Quadrio je architektonicky řešeno 6 budovami, což při pohledu shora vytváří tvar čtyřlístku.

Moderní a nadčasové prostory poskytuje administrativní centrum Florentinum. Projekt tvoří kancelářské prostory (hrubá plocha 49 000 m2), obchodní pasáž s fontánou (3 500 m2), piazza s odpočinkovou částí pro nájemce i návštěvníky (3 000 m2) a rekultivovaná Desfourská zahrada s parkovou plochou (2 000 m2). V objektu sídlí také Britská školka a jesle.

Největší zájem je o menší byty
Podle Tomáše Kuňáka, jednatele realitní kanceláře simplyHOME.cz, lze stále pozorovat největší poptávku po menších bytech typu 1+kk a 2+kk s požadavkem na dobrou lokalitu a dostupnost MHD. Pro mnoho zájemců jsou tyto byty nejen investicí do vlastního bydlení, ale zároveň i bezpečným vkladem financí s potenciálem výnosu kolem 5 % ročně. Dalšími častými vyhledávanými byty jsou 3+kk a 4+kk, přičemž klienti upřednostňují tyto nemovitosti v hodnotě do 2 – 3,5 milionů korun. Jako atraktivní se jeví byty na Praze 1, a to například s terasou a zajímavým výhledem.

V posledních třech letech je zvýšený zájem také po nízkoenergetických domech na klíč, s čímž souvisí i výrazná poptávka po pozemcích v okolí Prahy. Obecně lze tyto domy specifikovat do cca 5 milionů korun plus hodnota pozemku. U stávajících domů se částka pohybuje do 8 milionů korun.

Jak si v současné době vedou jednotlivé druhy nemovitostí?
"Zájem se jednoznačně zvýšil ve všech oblastech rezidenčního i komerčního segmentu. Vzrostla poptávka nejen po vlastním bydlení, výrazně se oživil i trh se středními investory, kteří nakupují větší portfolia bytů nebo i celé činžovní domy. Toto platí především pro centrum Prahy," dodal Tomáš Kuňák.  V oblasti komerčních prostor převyšuje nabídka dlouhodobě poptávku. Tato situace je již delší dobu dána požadavky nájemníků po moderních prostorách, zázemí objektů a kvalitní dopravní dostupnosti.




Zdroj foto: quadrio.cz

Markéta Szarowská

odebírat zprávy