Sněmovna schválila odklad 21% DPH na stavební pozemky

Sněmovna schválila odklad 21% DPH na stavební pozemky

22.12.2014 - Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) i s pozměňovacími návrhy, se kterými ji vrátil zpět poslancům Senát. Jedním z ustanovení, které Senát v původním znění zákona změnil, bylo i odložení zavedení jednadvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty na prodej stavebních pozemků o rok, na 1. leden 2016.

"Za společnost Ekospol, ale i celý tuzemský developerský trh toto rozhodnutí poslanců velmi vítám a věřím, že novelu zákona v nejkratší době podepíše i prezident republiky, aby mohla v tomto znění od 1. ledna 2015 začít i platit," říká Evžen Korec ze společnosti Ekospol. "Tristní však je, že se celá záležitost takto řešila na poslední chvíli a ještě pár dní před koncem roku developeři nevěděli, zda se od Nového roku bude daň platit či nikoliv. Poslanci tak doslova za minutu dvanáct odvrátili legislativní Kocourkov," dodává Korec.

Zvýšení sazby by se nejvíce projevilo právě u developerských projektů. Ceny nových bytů by se musely zvýšit právě o 21% sazbu DPH na stavební pozemky. Roční odkad platnosti zákona otevírá prostor pro případné námitky. Pokud by ovšem nedošlo ke změně, tak zvýšená sazba DPH na stavební pozemky vstoupí v účinnost 1. 1. 2016.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy