Výhodné podmínky motivují ke koupi nemovitosti

Výhodné podmínky motivují ke koupi nemovitosti

19.11.2014 - Velmi nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů podněcují k pořízení nemovitostí nejen zájemce o vlastní bydlení, ale také investory. Zvýšená poptávka se propisuje do růstu cen bytů. Zatím ovšem jen velmi mírně. Tak či tak, vše nasvědčuje tomu, že se ceny bytů v České republice odrazily od pomyslného dna.

Dle dat realitních portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz, které monitorují český realitní trh již sedmým rokem, činila průměrná nabídková cena bytů v listopadu loňského roku 1 742 934 Kč. Letos v listopadu to bylo již 1 823 817 Kč.  Za posledních dvanáct měsíců tak došlo k navýšení o 4,64 %.

Ceny se zvyšovaly postupně každý měsíc, vždy jen o několik desetin procenta. Například za období říjen - listopad 2014 vzrostly ceny bytů 2+1 o 0,97 %. O měsíc dříve si tatáž kategorie připsala 0,77 %.

Na to, aby se dostaly ceny bytů na předkrizovou úroveň, budou muset urazit ještě dlouhou cestu. Byty 3+1 jsou nyní levnější než v září 2008, konkrétně o 35,5 %. Byty kategorie 2+1 se nabízí levněji o 32,5 % a byty 1+1 stále ztrácí 33,7 %. Pomyslnými vítězi se stali kupující. Ti mohou aktuálně profitovat nejen z nižších cen nemovitostí, ale také z velmi nízkých úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Dostupnost bydlení je tak stále na rekordní úrovni.

S rostoucí ekonomikou, snižováním nezaměstnanosti a s větší ochotou ke koupi lze i v příštím roce očekávat postupné zvyšování cen nejen bytů, ale i rodinných domů a zejména pozemků. I zde ovšem platí, že velmi záleží na konkrétní lokalitě, ve které se daná nemovitost nachází.  

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy