Pojištění nemovitosti zahrnuje pojištění domácnosti. Omyl!

Pojištění nemovitosti zahrnuje pojištění domácnosti. Omyl!

15.10.2014 - Mnoho lidí si stále myslí, že v rámci pojištění nemovitosti je automaticky pojištěna i domácnost. Není tomu tak. V případě, že některé z uvedených pojištění chybí, klienti jsou na pobočce pojišťovny nemile překvapeni. 

"Je pravda, že dochází k záměně těchto pojištění. Ve spoustě případů mají klienti pojištěnou pouze nemovitost, na domácnost zapomínají," konstatuje Petr Smolka ze společnosti Partners Financial Services.

Pojištění budov je vhodné pro majitele nemovitosti; poskytuje ochranu obytných staveb a souvisejících objektů situovaných na jednom pozemku. Pojištěním nemovitosti dochází ke krytí obvodových zdí a střechy, včetně fáze výstavby. Předmětem pojištění může být tedy rodinný/bytový dům, rekreační chalupa/chata, byt v osobním vlastnictví, garáž, bazén, skleník aj. Některé pojišťovny považují za součást stavby i plovoucí podlahu, kuchyňskou linku, obklady stěn a stropů.

Podle Petra Smolky z Partners se v České republice pojištění majetku podceňuje. S žádnou nebo i zastaralou smlouvou lidé zbytečně riskují, že v případě nešťastné události budou nuceni veškeré opravy financovat z vlastní kapsy. S tím souhlasí i Marcela Kotyrová, vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven, která dodává: "Statistiky dlouhodobě ukazují na nízkou penetraci majetkového pojištění v České republice. Bohužel, i přes velké živelní škody, které zasáhly naši republiku a přinesly spoustu alarmujících zkušeností, stále chybí impulzy, jež by motivovaly občany k dostatečné úrovni zabezpečení a větší odpovědnosti za svůj majetek."

Nejen vlastníci objektů, ale i nájemníci by měli řešit pojištění domácnosti. Jedná se totiž o pojištění movitých věcí, pomocí nichž si majitel/nájemník zařizuje bydlení – nábytek, spotřebiče, technika atd. Místem pojištění bývají nejen obytné prostory nemovitosti na uvedené adrese, ale i nebytové prostory (půda, sklep).

Pojistit můžete jen vybraná rizika
Nabídka pojistného krytí je poměrně široká, přičemž každá pojišťovna si ve svých pojistných podmínkách určuje rizika, proti kterým bude majetek klienta chránit. Domácnost i nemovitost lze proto zabezpečit před nejrůznějšími negativními vlivy – např. živelní pohromy, havárie, krádež, úmyslné poškození nebo úmyslné zničení, voda z vodovodního zařízení (když praskne trubka).

Co se týká živlů: podle údajů České asociace pojišťoven došlo v první polovině letošního roku k 16 415 pojistným událostem v důsledku tíhy sněhu (204), povodní (4 571), vichřice a krupobití (11 640).

Doporučuje se zvážit nejpodstatnější rizika pro pojištění daného objektu. Pokud je např. nemovitost v povodňové oblasti, vyplatí se najít pojišťovnu, která bude plnit při zničení věci záplavou/povodní.

Hana Muchová

odebírat zprávy