Stát hodlá od příštího roku uvalit DPH na stavební parcely. Nové domy se tak prodraží

Stát hodlá od příštího roku uvalit DPH na stavební parcely. Nové domy se tak prodraží

30.8.2014 - Ministerstvo financí má v úmyslu od 1. 1. 2015 zavést daň z přidané hodnoty (DPH) na stavební parcely, ke kterým jsou přivedeny inženýrské sítě. Stavební parcely jsou v současné době od DPH osvobozeny. Jejich zdanění způsobí zdražení až o stovky tisíc korun.

DPH na stavební parcely je předmětem materiálu, který Ministerstvo financí rozeslalo do připomínkového řízení. Stát plánuje od příštího roku uvalit minimálně 15% sazbu DPH i na parcely, na nichž žádná stavba není. Takové opatření může mít za následek oslabení či téměř zastavení výstavby nových domů v celé České republice.

Například v Praze se průměrná cena parcely pohybuje mezi čtyřmi a pěti miliony korun. V případě zdanění tak dojde ke zdražení minimálně o 600 až 750 tisíc korun. Pokud však bude základní sazba DPH 21 %, cena stavebních parcel se zvýší o 840 tisíc až 1,05 milionu korun.

K problematice uvalení DPH na stavební parcely se vyjadřuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL: "Tuzemské stavebnictví se již několik let zmítá ve smrtelných křečích a stát mu místo úlevy a podpory ještě více utahuje pomyslnou smyčku kolem krku. Toto je postupná likvidace posledních zbytků tvořivých sil v odvětví, které tímto fakticky zamrzne."

Na konci loňského roku byla podobně zavedena daň na pozemky pod bytovými domy. Zdražení bytů poznamenalo nejen stavební firmy, ale především zájemce o vlastní bydlení. Podobně tomu bude i v případě zavedení daně z přidané hodnoty ze stavebních parcel. "Výnos pro státní pokladnu přitom bude nepatrný. Nicméně toto další brutální opatření citelně ochromí výstavbu nových domů v České republice," dodal Evžen Korec.

Markéta Szarowská

odebírat zprávy