Reality v Třinci: Klienti chtějí menší domy

Reality v Třinci: Klienti chtějí menší domy

29.6.2014 - Město získává atraktivnější vzhled díky četným rekonstrukcím bytů a budování pracovního a volnočasového zázemí. Dětská hřiště jsou situována v okolí jednotlivých domů, lidé zde mají různé příležitosti k odpočinku. Za zmínku stojí např. cyklistické a turistické stezky, které zavedou sportovní příznivce do blízkých Beskyd. Vzhledem k tomu, že poptávka po bydlení v Třinci stále roste, jsou i ceny zdejších nemovitostí na vzestupu.

S tím souhlasí Světlana Drongová z realitní kanceláře SD reality finance ideál: "Je pravda, že kousek za Třincem, a to nemusí být ani 20 km, se dá pořídit stejný byt jako v Třinci i o polovinu levněji." Důvodem je zmíněný zájem o toto město. Lidé tam pracují, jsou tam školy a školky, kvalitní infrastruktura. To vše zajišťuje pohodlnější a příjemnější bydlení, které lidé chtějí a hledají.

Český statistický úřad sestavil pořadí jednotlivých oblastí, v němž srovnal nutné vynaložení finančních prostředků (roční průměrná nominální mzda) při koupi bytu o velikosti 60 m2, podle jeho ceny v dané části České republiky. Moravskoslezský kraj patří mezi nejlevnější (pořízení bytu), s výsledkem 2,77 roku se umístil na druhém místě (po Ústeckém kraji, kde k pořízení bytu vystačí 1,87 roku). Pokud chce někdo dům v tomto kraji, bude podle zmíněného žebříčku šetřit v průměru 8 roků.

Tato úvaha má samozřejmě jen velmi hrubý charakter. "V průběhu let, během nichž by člověk odkládal každý rok prostředky odpovídající statisticky zjištěné průměrné mzdě ve svém kraji - jejíž použití ve výši pro jednotlivé kraje má svá známá úskalí, především že mediánová mzda je odlišná - dochází samozřejmě i ke změnám v cenách bytů, které by si lidé zamýšleli pořídit. Proto je propočtený poměr, tj. jak dlouho by trvalo, než by domácnost našetřila na byt, skutečně pouze technickou veličinou," vysvětluje Drahomíra Dubská z Českého statistického úřadu.  

Každý si přijde na své
Zaměříme-li se na domy, klienti preferují jednopodlažní stavby typu "bungalov" o dispozici 3+1, případně 4+1 s garáží. U bytů je nejvyšší zájem o kategorii 2+1 s výtahem a balkonem či lodžií. Vítán je dům bezbariérový s výtahem na patře bytu.

Lidé projevují i zájem o objekty určené k podnikání. "Nedávno mi volal klient, kterému jsem řešila bydlení, že rozšiřuje firmu a potřebuje další prostory. Takových klientů mám více. Osobně jsem zaznamenala opětovné zvýšení poptávky po kvalitních nemovitostech. Tím myslím především zasíťované pozemky vhodné pro všechny záměry – bydlení, skladové prostory, firmu," dodává Světlana Drongová.

Vlastní realitu si na území ČR pořizují i klienti ze zahraničí – převážně Poláci, pro které je bydlení v Čechách levnější než v Polsku. O Třinecko projevují zájem i osoby, které pracují v zahraničí, ale hledají vhodný pozemek pro stavbu domu, kam se následně chtějí přestěhovat. "Vyhledávám pozemek přímo podle požadavků klienta. Ten si vybere dům, ve spolupráci s projektantem a stavební firmou zařídím potom zbytek, tzn. od stavebního povolení až po samotnou výstavbu domu," uzavírá Světlana Drongová.

Hana Muchová

odebírat zprávy