Nabídka bytů k prodeji se tenčí, ale zájem neklesá

Nabídka bytů k prodeji se tenčí, ale zájem neklesá

30.1.2017 - V minulých letech se prudce navýšil zájem o nemovitosti a to především o byty. Kupující využívali nízkých úrokových sazeb hypoték a investice do nemovitosti se tak stala ve většině případů opravdu výhodnou. Ačkoliv banky začínají být při schvalování úvěrů přísnější, zájem o byty neklesá. To se také odráží na nabídce, která se rok od roku tenčí.

"Konec roku 2016 přinesl opět zvýšený zájem o nákup nemovitostí, lidé chtěli využít stále ještě nízkých úrokových sazeb. V roce 2017 ceny už nebudou rapidně růst, předpokládá se spíše stagnace, kdo má tedy v úmyslu nemovitost prodat, měl by to udělat co nejrychleji. Poptávka po bytech je stále vysoká," uvedl ředitel společnosti Star Group Tal Grozner.

Pořízení bytu je vhodná investice, jak v případě vlastního bydlení, tak pokud investor plánuje bytové jednotky pronajímat. Největší zájem o byty k pronájmu jsou 2+kk, kterých je však nedostatek a tím se i navýšila jejich cena. O větší byty je pak zájem spíše z důvodu vlastního bydlení. Zejména mladé páry si uvědomují, že nechtějí vychovávat děti v pronájmech. "Mladí lidé dnes považují investici do vlastního bydlení za zásadní krok v dospělosti. Rodiny nechtějí žít v nájmu, ale chtějí mít zázemí a možnost zařídit si byt podle svého," řekl Tal Grozner.

Zatímco k pronájmu je nejvýhodnější byt v centru města, mladé rodiny touží spíše po klidnější lokalitě. Byty na okraji měst jsou také samozřejmě finančně dostupnější, což může hrát důležitou roli při výběru vhodného bytu. Pro většinu kupující je však stále důležitá občanská vybavenost. Obchod, školu a dětské hřiště chce mít v blízké dostupnosti téměř každý mladý pár, který plánuje v brzké době rodinu. "Developeři by tak měli investovat nejen do rozvoje lokality, ve které realizují své projekty, ale také podporovat místní společenský život například kulturními programy. Podle místní komunity budou lidé posuzovat výběr bydlení čím dál více," uvedl Tal Grozner.

Napříč tomu, že úrokové sazby hypoték v roce 2017 mírně porostou a banky zpřísňují podmínky pro získání úvěru, na realitním trhu by to nemělo být znát. Češi stále vnímají investici do nemovitosti, jako bezpečně uložené peníze.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy