Sazby hypoték mohou v prosinci dosednout na dno. Kdy se začnou zvedat?

Sazby hypoték mohou v prosinci dosednout na dno. Kdy se začnou zvedat?

28.11.2016 - Sazby hypoték klesají s menšími přestávkami 7 let v řadě, nyní přichází okamžik, který může toto období ukončit. Jak to aktuálně vypadá s úrokovými sazbami hypoték? Blíží se cenové dno, a co tomu nasvědčuje?

Vývoj hypotečních sazeb dlouhodobě sledujeme prostřednictvím systematického monitoringu nabídkových sazeb jednotlivých bank. Kromě aktivních cenových změn, kdy se snaží některou z hypoték cenově zatraktivnit, dochází v nabídkách bank v poslední době také změnám technického typu související s přenastavováním pásem LTV, které plyne z regulace LTV ze strany České národní banky. V uplynulém měsíci jsme zaznamenali cenové změny u hypoték Raiffeisenbank, mBank, Expobank a Oberbank, přičemž v případě prvních tří bank se jednalo o snížení. Oberbank sazby naopak zvýšila.

Blíží se úrokové dno?
V posledních dvou měsících vidíme na trhu obrat a v prosinci očekáváme dosažení úrokového dna (měřeno úrokovými indexy nabídkových sazeb) a postupné změně struktury cenové nabídky. Podle našeho názoru v nadcházejících měsících zdraží úvěry na dlouhé fixace nad 5 let, které se nyní prodávají pod cenou.

Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.
REALITY ČECHY listopad 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy