Sazby hypoték po čase zamíří nahoru

Sazby hypoték po čase zamíří nahoru

21.11.2016 - Poptávka po hypotékách je enormní a jednou z hlavních příčin je blížící se regulace. Banky podle poslední dat sjednaly v říjnu hypotéky za skoro 19 miliard korun. Dalších necelých 5 miliard přidaly stavební spořitelny. Jaké jsou hlavní příčiny hypotečního boomu? A jak dlouho bude pokračovat?

V říjnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz poskytnuto 9484 hypotečních úvěrů, což je o 11 % více než loni. Objem sjednaných hypoték v říjnu dosáhl 18,8 miliard korun, což je o bezmála miliardu méně než v září, ale skoro o 3 miliardy více než loni. V procentech meziroční růst činí 18,1 %. Průměrná výše hypotéky dosáhla 1,981 mil. Kč, což je o +114 000 korun více než v loňském roce.

Poptávka po hypotékách je enormní a jednou z příčin je i blížící se regulace. Nový zákon sice přinese snadnější podmínky předčasného splacení, ale při posuzování bonity se situace pravděpodobně zhorší. Lidé toto slyší z médií, což standardní poptávku přifukuje. Zároveň vidíme signály možného obratu ve vývoji úrokových sazeb. Ačkoliv se jedná pouze o dosažení úrokového dna a případný nárůst se bude pohybovat v řádech několika málo desetin procentního bodu, psychologicky tento zlom bude působit na rozhodování klientů a povede k dalšímu krátkodobému navýšení poptávky. Citlivost klientů na růst sazeb, potom co sazby klesaly prakticky sedm let v kuse, je veliká. 

Sazby se začnou otáčet vzhůru
Průměrná úroková sazba klesla meziměsíčně o 2 setiny procentního bodu na 1,80 %, Meziročně jsou nyní úrokové sazby sjednávaných hypoték o 32 bazických bodů nižší. Úrokové sazby klesají s menšími přestávkami od začátku roku 2010, nicméně to se může v dohledné době změnit. Sazby na mezibankovním trhu rostou a ani nové podmínky poskytování hypoték na pokles úrokových sazeb příliš neukazují.

"Dosažení cenového dna očekáváme v listopadu nejdéle v prosinci, přičemž mezní hodnota se nachází zhruba na 1,80 % indexu reálných cen. Na přelomu roku dojde v důsledku regulace hypoték k "restrukturalizaci" cen. Dojde ke zvýšení sazeb u dlouhých fixací nad 5 let a u hypoték s vysokým LTV," říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance. "I přes tuto restrukturalizaci budou hypoteční sazby v příštím roce extrémně nízké, indexový nárůst růst očekáváme do hodnoty +0,3 %, index úrokových sazeb by se tak mohl v průběhu roku dostat na hodnotu 2,1 %. S velkou pravděpodobností se změní struktura fixací, fixace nad 5 let se budou poskytovat méně, dominovat budou fixace na 5 let," doplňuje Libor Ostatek. 

 

Luboš Svačina

odebírat zprávy