Je koupě nemovitosti v exekuci vždy velkým rizikem?

Je koupě nemovitosti v exekuci vždy velkým rizikem?

7.10.2016 - Nemovitostí zatížených exekucí je v České republice čím dál více. Pro většinu kupujících je tato vada zásadní a raději od koupě ustoupí. Někdy se však může taková nemovitost stát naopak přínosem.

Strach z koupě nemovitosti v exekuci nemusí mít kupující, který se v exekučním řízení dobře vyzná. Informovanost je zde podmínkou a předpokladem k úspěšnému obchodu. Pokud prodávající zájemci exekuci na nemovitosti tajil, jde o velmi neseriózní chování a další spolupráce je tedy riskantní. Jestliže se o problému hovoří již od prvního jednání, lze s ním pracovat. Asistence advokáta je v tomto případě ovšem nezbytná.

Jakákoliv vada na majetku prodávajícího může méně či více snížit její kupní cenu. Někteří kupující tedy i cíleně vyhledávají nemovitosti zatížené exekucí, protože předpokládají výhodnou koupi. Pokud kupující jedná s majitelem nemovitosti, měl by dát veškeré dokumenty prověřit advokátovi. Při koupi přímo od dlužníka, je také nutný souhlas k zpeněžení majetku od všech přihlášených věřitelů a exekutora. Kupní cena musí být splatná v den podpisu smlouvy k rukám exekutora a její minimální výše je určena na základně znaleckého posudku. Výhodou takového postupu je, že majitel s prodejem souhlasí a celou situaci chce řešit.

Bohužel jsou časté i případy, kdy dlužník nespolupracuje a nemovitost se ocitne v dražbě. Pokud není zájemců o nemovitost více, může kupující vydražit nemovitost i za nižší cenu, než je obvyklá cena zjištěná znaleckým posudkem. Nevýhodou při dražbě bývá, že majitel často nijak nespolupracuje. Takže vstřícné umožněné prohlídky či prověření bytu inspektorem se nedá očekávat.

Koupě nemovitosti v exekuci je vždy určitým rizikem, které by však měla eliminovat přítomnost advokáta. Obchod může být sice náročnější na veškeré jednání, ale výhodná cena je lákavou odměnou.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy