Na co si dát pozor při výběru pozemku na stavbu chaty?

Na co si dát pozor při výběru pozemku na stavbu chaty?

8.8.2016 - Češi chtějí stále více trávit víkendy na venkově. Zájem o chaty díky tomuto trendu za poslední tři roky výrazně vzrostl. Nabídka rekreačních objektů je sice pestrá, ale může se stát, že má zájemce o víkendovém bydlení představy, které žádná z nabídek nenabízí. Poté stačí vybrat ten správný pozemek a postavit vysněnou chatu či chalupu.

Výběr pozemku na stavbu rekreačního objektu se může zdát snadný. Prioritou je, aby majiteli dopřál dostatek klidu k odpočinku. Přesto si musí kupující dát pozor a vyvarovat se možným chybám. Obecně při koupi pozemku musí zájemce nejdřív zjistit, zda je vybraný pozemek určený k zástavbě. Krásných pozemků v bezprostřední blízkosti lesa na okraji obce je spousta, ale ne všude je povoleno stavět. Na katastrálním úřadě by měl také kupující ještě před uzavřením smlouvy prověřit současného majitele, a jestli není pozemek zatížen břemeny.

Důležitý je také přístup k pozemku. Po právní stránce je nutné prověřit majitele cesty vedoucí k pozemku a ujistit se, že je možné po ni jezdit. Ke krásným pozemkům na samotě často vedou cesty v horším terénu a zejména pokud chce majitel na pozemku stavět, musí zajistit vhodný přístup. Bude se chata využívat jen v letním období? I to je důležitá otázka v souvislosti s cestou, která se v zimě nemusí vždy udržovat.

Pokud jde o samotný pozemek, měl by mít takovou rozlohu, aby majiteli dopřála dostatek prostoru pro jeho odpočinek. Orientace pozemku je ideální na jih, aby dny na chatě byly skutečně prosluněné. Pro romantiky je samozřejmě vhodná samota, ale nedostupnost obchodu či jiné občanské vybavenosti nemusí potěšit každého. Proto je vhodné se při výběru věnovat i širšímu okolí. Zapomínat se samozřejmě nesmí na inženýrské sítě. Je možné se připojit na zdroj elektrického napějí? Lze vykopat studnu? Jak je to s pitnou vodou… Nejen na to, by měl budoucí majitel myslet.

Pozemek na stavbu chaty by měl být především místem, které si kupující zamiluje na první pohled. Nadšení samozřejmě musí doprovázet i dostatečná opatrnost, s čímž ostatně může vypomoci realitní makléř, právník, geodet a další odborníci, kteří dokáží prověřit vše důležité.  Pak už stačí jen postavit chatu snů a užívat si klidných víkendů.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy