Podcenit zabezpečení bytu před dovolenou se nemusí vyplatit

Podcenit zabezpečení bytu před dovolenou se nemusí vyplatit

18.7.2016 - Letní měsíce jsou časem dovolených a příjemných chvil odpočinku strávených u moře či na chalupě. Znamenají ale také žně pro zloděje, pro něž vyprázdněné byty představují příslovečnou příležitost. Policisté každoročně varují, že v červenci a srpnu vyjíždějí k vloupačkám častěji, než v jiných měsících, zabezpečení bytu před odjezdem na dovolenou proto rozhodně není zbytečným plýtváním energií a penězi.

V první řadě by opuštěný byt neměl vyvolávat dojem, že je prázdný, radí na svých stránkách policie. Nenechávejte proto zatažené závěsy či žaluzie. Máte-li k tomu technické možnosti, zajistěte, aby se v určitém čase rozsvěcela světla nebo zapínala televize. Poproste někoho, například souseda, kterému důvěřujete, aby vám v době nepřítomnosti vybíral poštu – přetékající schránka je totiž pro zloděje jasným signálem, že při svých rejdech nebudou vyrušeni. Tento člověk by vám také mohl byt občas zkontrolovat.

Neméně důležité je ale samotné zabezpečení bytu. Samozřejmostí by měly být kvalitní dveře s bezpečnostním zámkem, vložkou a štítem. Dobře zabezpečena by měla být i okna či všechny další stavební otvory, jimiž by se případný zloděj do bytu mohl dostat. Jak vyplývá ze zkušeností developerů, pro zájemce o nové bydlení je bezpečnost prioritou. "Lidé se stále častěji zajímají o zabezpečení bytu proti zlodějům, poptávají proto odolné bezpečnostní dveře," informuje Evžen Korec, ze společnosti Ekospol.

Není podle něj výjimkou, že klienti do bezpečnosti investují něco navíc. "Stále častěji se setkáváme s tím, že si za vyšší bezpečnostní třídu dveří připlatí i klienti kupující standardní byt. Bezpečnost a soukromí je pro ně velmi důležité, a proto neváhají za jeho ochranu dát peníze navíc," doplňuje Korec.
 
Policisté ale připomínají, že bezpečnost domova nezačíná u vstupních dveří do bytu. Dobře zajištěné musí být i vchodové dveře do domu, společné prostory i prostranství kolem budovy by měly být dobře osvětlené. Nejlepší pojistkou před zloději ale často bývá všímavý soused.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy