Objem hypoték v květnu překonal 20 miliard. Jaký lze očekávat vývoj úrokových sazeb v dalším období?

Objem hypoték v květnu překonal 20 miliard. Jaký lze očekávat vývoj úrokových sazeb v dalším období?

22.6.2016 - Co bankám jindy trvalo i celé čtvrtletí, letos zvládly za 1 měsíc. V květnu objem sjednaných hypoték překonal dlouho odolávající 20miliardovou hranici. Příčiny růstu objemu sjednaných hypoték vidíme jednak v rostoucí průměrné výši hypotéky, což souvisí s růstem cen nemovitostí a velice dobrou dostupností hypoték s vysokým LTV.

Na tuto oblast však zaměřila pozornost ČNB a doporučila bankám snížit maximální hranici LTV na 95 a v dubnu příštího roku na 90 % hodnoty nemovitosti a souběžně zavede na hypotéky s vysokým LTV kvóty, což se nejspíše projeví výhledově v objemech sjednávaných hypoték. Zpočátku pozitivně díky předzásobení a po zavedení pravidel očekáváme spíše pokles průměrné půjčené částky. Dostupnost hypotečního financování je nyní na vrcholu a tomu odpovídá také ukazatel průměrné výše hypotéky, který v uplynulém měsíci dosáhl 1,911 mld. Kč. Průměrná úroková sazba v květnu sjednaných hypoték klesla o 5 setin procentního bodu na 1,94 %.

Očekávaný vývoj úrokových sazeb
Nabídkové sazby v červnu zatím spíše stagnují. Částečné změny v sazebníku avizovala pouze Raiffeisenbank, Oberbank a Expobanka. V součtu za celý měsíc očekáváme pouze mírný pokles indexů s nižším LTV. U 100% hypoték i v důsledku opaření ČNB očekáváme v tomto i následujícím měsíci zdražení. Z dlouhodobého pohledu je pro vývoj úrokových sazeb hypoték důležitý pohyb cen na mezibankovním trhu. Zde sazby v posledních dnech výrazně klesají, což však zatím považujeme spíše za výkyvy související více s politikou (britské referendum) a krátkodobými vlivy než změnou v ekonomických trendech. V letních měsících se přikláníme spíše ke scénáři stagnujících hypotečních sazeb.

Luboš Svačina

odebírat zprávy