Hypotéky na novém minimu. Dvouprocentní hranice padla

Hypotéky na novém minimu. Dvouprocentní hranice padla

25.4.2016 - Poprvé v historii sazba sjednaných úvěrů klesla pod 2 procenta. Banky během března poskytly hypotéky za 18 miliard. Hypoteční boom však začíná narážet na své hranice. Limitovaná je kapacita bank i nabídka nemovitostí.

Lidé si půjčují větší částky
Tuzemské banky poskytly během března 9375 (y/y – 1,3 %) hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 17,906 miliardy korun (y/y + 7,7 %). Poptávka po hypotékách v meziročním srovnání nepatrně klesla, ale objemově byl letošní březen opět rekordní, výrazně totiž vzrostla průměrná půjčená částka, která vlivem rostoucích cen nemovitostí a výbornou cenovou dostupností úvěrů s vysokými LTV tentokrát vystoupala na 1,910 mil. Kč. 
 
V květnu nebo červnu, kdy zpravidla kulminuje poptávková vlna, by banky mohly překonat hranici 20 miliard Kč sjednaných hypoték. Je to dost pravděpodobné, průměrná výše hypotéky je výrazně vyšší než v minulých letech, takový skokový růst byl naposledy před příchodem finanční krize v roce 2008, letos bude výzvou počty hypoték zpracovat,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Úrokové sazby poprvé pod 2 procenty
Hypotéky dosáhly další mety. Průměrná úroková sazba hypoték sjednaných v uplynulém měsíci poprvé v historii klesla pod dvě procenta. Ukazatel Fincentrum Hypoindex se tentokrát zastavil na hodnotě 1,97 %. Oproti loňskému roku jsou nyní sazby hypoték o 19 setin procentního bodu níže a podle našeho odhadu, který stavíme na vývoji indexu průměrných nabídkových sazeb nedosáhl ještě Fincentrum Hypoindex minima a klesat bude i v tomto měsíci.

Průměrná úroková sazba sjednaných úvěrů pod 2 procenty – ještě před dvěma lety jen těžko uvěřitelné. Tím spíš, pokud si uvědomíme, že ve výsledku jsou započítány všechny hypotéky včetně 100% úvěrů, hypoték bez dokládání příjmů apod.

Průměrná hypotéka 2012 - 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy