Vyplatí se koupě domu před rekonstrukcí?

Vyplatí se koupě domu před rekonstrukcí?

19.11.2015 - Bydlení mimo ruch velkoměsta láká čím dál více lidí. Bohužel prostředky například mladých párů jsou často dost omezené, a proto hledají způsoby jak ušetřit. Výhodnější cenou jsou zajímavé starší domy před rekonstrukcí. Někdy se koupě staré nemovitosti vyplatí, jindy je to zbytečně vynaložená práce a finance. Na co si dát pozor, aby se koupě domu před rekonstrukcí skutečně vyplatila?

Nemovitost před rekonstrukcí je vhodná pro dva tipy kupujících. Jedním je zájemce o levnější bydlení, který chce finance do úprav domu vkládat postupně, dle svých možností. Druhým nejčastějším důvodem, proč kupující poptávají dům před rekonstrukcí, je možnost úprav dle svých představ. V obou variantách je potřeba při koupi takové reality dbát opatrnosti, aby skutečně splnila nároky nového majitele.

Nižší cena může být samozřejmě i ukazatelem, že na nemovitosti není vše zcela bez závad. V případě koupě domu před rekonstrukcí se samozřejmě s malými stavebními úpravami počítá, ale je vždy potřeba předem zjistit, jak velký rozsah oprav stavba vyžaduje a jestli je i po té cena adekvátní. Například pokud nový majitel bude muset vyměnit celou střechu, udělat nové rozvody a zbavit se vlhkosti v domě, tak je jasné, že výdaje a starosti s přestavbou budou velké. Zájemce se nemůže spoléhat, že mu prodávající bude všechny nedostatky svého domu sdělovat a měl by si na prohlídku nemovitosti přizvat specialistu, který posoudí technický stav budovy. Pak je na zvážení zájemce, zda není pohodlnější koupit zachovalejší dům. Někdy je to i finančně výhodnější varianta. Protože dům s vlhkými zdmi či děravou střechou většinou není obyvatelný, tudíž nový majitel musí dále setrvávat na své původní adrese a opravy v domě nemůže dělat při samotném obývání. Tím si pak blokuje možný prodej nemovitosti, v které doposud bydlí nebo peníze, které vydá za nájem.

Investory, kteří chtějí zrekonstruovat starší nemovitost a neřeší přitom nutnost úspory peněz, láká především lokalita. Právě staré nemovitosti mají často své kouzlo kvůli umístění. Centrum obce nebo naopak samota, kde přilehlé pozemky nejsou stavební a v dohlednu nebudou, to jsou místa, která se pro novostavbu těžko hledají. Taková koupě a přestavba domu na lukrativní adrese bývá zpravidla nákladnější, než koupě novostavby v méně žádané lokalitě.

Koupě domu před rekonstrukcí se může finančně vyplatit, ale také nemusí. Vždy záleží na rozsahu práce a také zda ji bude provádět stavební firma, nebo vlastník svépomocí. Svou práci majitel nepočítá, ale i to by měl při rozhodování zohlednit. První nadšení může rychle vyprchat a nekonečné práce na starším domě pak vedou k otázce, zda by se přeci jen nevyplatila raději novostavba.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy