Manhattan: Zájemci o místní byty sáhnou hluboko do kapsy. Jak moc?

Manhattan: Zájemci o místní byty sáhnou hluboko do kapsy. Jak moc?

17.8.2015 - Nevídaný luxus představuje newyorská 57. ulice - proslulá slavnými budovami, hotely a restauracemi, díky čemuž se o ní místní baví jako o ulici miliardářů. Tato oblast představuje domov mrakodrapu Hearst Tower, hotelu Le Parker Meridien hotel, koncertní síně Carnegie Hall a v neposlední řadě zde sídlí restaurace Russian Tea Room. Není divu, že je naplánovaná výstavba dalších rezidenčních objektů. Co nového zde již brzy vyroste a kolik to bude stát?

"V celém New Yorku není místo, kde by byl výraznější rozvoj než na 57. ulici," říká Joseph Monteleone ze společnosti Somerset Residential. Nejprve se zaměřme na východní část, konkrétně Sutton Place, kde vyroste 275 metrů vysoká budova (59 pater) určená k nekomerčním účelům, tzn. k bydlení. Tato stavba bude zabírat plochu o velikosti 24 898 metrů čtverečních. Očekávaný termín dokončení: rok 2016.

Směrem na západ, na místě, kde se protínají Park Avenue a 57. ulice, je od roku 2012 ve výstavbě budova 432 Park, která by měla být dokončena ještě v letošním roce. Další v pořadí je projekt 111 West navržený uznávanými SHoP Architects, jehož kolaudace je naplánována na rok 2016. Cena zamýšlených 60 bytů se očekává v rozmezí od 14 milionů do 100 milionů dolarů (cca 336 mil.-2 400 mil. Kč).

Mění se panorama a ceny klesají
Snad nejvíce diskutovaný objekt určený k bydlení a svou polohou se vztahující k 57. ulici představuje One57, extra luxusní stavba s designem architekta Christian de Portzamparc. Výstavba je již dokončena, což vítají majitelé jednotlivých bytů, neboť se postupně zabydlují. Jen za dva podkrovní apartmány v One57, které se prodaly v roce 2012, utržil investor 180 000 000 dolarů (4 320 mil. Kč za oba apartmány).

Posuneme-li se ještě kousek směr západ, spatříme na 57. ulici plochu, kde již brzy vyroste Nordstrom Tower, o níž se hovoří jako o nejvyšší obytné věži na světě; bude dokonce vyšší než zmiňovaný 432 Park. Mezi důležité objekty 57. ulice se zařadil i bytový projekt 606 West s 1 028 jednotkami, který je, v rámci rezidenčního trhu, druhý největší na Manhattanu. Tyto objekty budou stát, v porovnání s jinými mrakodrapy situovanými na "ulici miliardářů", méně. Skupina nových budov mění nejen panorama města, ale navíc přetváří trh s místními top nemovitostmi, pro které jsou typické enormní pořizovací ceny.

Podle pana Monteleone kolísala v posledních několika letech hodnota majetku a v dohledné době se ani nepředpokládá, že by se to mělo zastavit. Byty ve zmíněných nových, luxusních, výškových budovách se prodávají za více než 84 000 Kč za čtvereční stopu, což je, jak navíc ukázaly nedávné statistiky, suma pohybující se nad průměrem ostatních částí města. Joseph Monteleone ze společnosti Somerset Residential věří, že vlastnit nemovitost v místě, které se rychle stává jednou z předních, přepychových oblastí města, představuje bezpečnou, možná i nejbezpečnější, realitní investici v New Yorku.

Hana Muchová

odebírat zprávy