Nemovitostní fond: vyplatí se?

Nemovitostní fond: vyplatí se?

3.7.2015 - Investice do nemovitosti je dlouhodobě stabilní způsob, jak uložit své peníze. Bohužel každý nemá finanční možnosti, aby si mohl koupit jeden byt navíc. Možná právě proto na českém trhu funguje již pár let nemovitostní fond, kam může investovat každý. Vložená částka může být i 300 Kč.

Nemovitostní fondy investují především do komerčních či rezidenčních realit. Hlavní výnos tvoří příjem z nájmů. Na pohybu kurzu se může také odrazit růst tržní ceny nemovitosti, kterou má fond ve svém portfoliu.

Tyto fondy jsou spíše konzervativnějším investičním nástrojem. Například akciové fondy nabízí větší výnosy, ale jejich ceny také více kolísají. Nemovitostní fond je vhodný způsob k dlouhodobému uložení peněz. Doporučuje se investice na dobu minimálně 5 let. Ačkoliv majetkem těchto fondů jsou z velké části nemovitosti, musí také disponovat rychle likvidačními finančními aktivy. Finanční hotovost nebo dluhopisy jsou zapotřebí pro případ, kdy více investorů požádá o odkup svých podílových listů.

Atraktivitu nemovitostních fondů zvyšuje také určitá obrana proti inflaci. Součástí nájemní smlouvy může být inflační doložka, která při určitém růstu inflace zvyšuje nájemné o předem stanovenou hodnotu.

Investice do nemovitosti je bezpečným způsobem uložení peněz. Samotná koupě například investičního bytu a inkasování nájemného však skýtá spoustu nevýhod. Tou nejzásadnější je určitě výše kapitálu. Realitní fondy nabízejí možnost uložení a zhodnocení peněz prakticky bezstarostně. Nelze očekávat závratné výnosy, ale tento fakt kompenzuje malé riziko ztráty vložené investice.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy