Bydlení na venkově se podceňuje. Moderní prostředí není jen ve městech

Bydlení na venkově se podceňuje. Moderní prostředí není jen ve městech

2.9.2014 - Představa vlastního domu blízko přírody znamená pro mnoho lidí to nejideálnější bydlení. Každému však samozřejmě vyhovuje něco jiného. Někdo dává přednost životu ve městě, kde má prakticky vše k dispozici, kdežto druhý nedá dopustit na poklidnější způsob žití na vesnici. V současné době se řada obcí zabývá svým rozvojem, čímž zpříjemňují život místním obyvatelům. 

Bydlení na vesnici nabízí mnoho výhod. Kromě již zmíněné blízkosti přírody a soukromí v podobě vlastního rodinného domu se zahradou je to také více prostoru pro své zájmy (např. chov domácích a hospodářských zvířat, zahrádka apod.), možnost zdravějšího způsobu života, lepší mezilidské vztahy či méně ruchu a spěchu. Obecně lze říci, že ceny nemovitostí jsou zde nižší než ve městech.

Vesnice však mají také své nevýhody. Jedná se především o dojíždění do města kvůli zaměstnání, vzdělání, návštěvě lékaře, úřadu nebo kultuře. V obcích je také mnohem menší výběr obchodů a služeb. Pokud zde tedy chybí dostatečná občanská vybavenost, je nutné spoléhat na hromadnou dopravu či vlastní dopravní prostředek. Starostové jsou si těchto negativních faktorů vědomi, proto se snaží o co možná největší modernizaci svých lokalit. To má za následek zvýšení atraktivity života na venkově.

Zvelebte svůj domov a rozvíjejte tradice
V České republice se na podporu obnovy venkova koná od roku 1995 soutěž Vesnice roku. Soutěž má upozornit širokou veřejnost na význam venkova a vyzdvihnout úspěšné aktivity obcí, včetně rozvoje místních tradic a společenského života.

Hodnocení proběhlo u 306 obcí ze všech krajů České republiky, které se do soutěže přihlásily. Třináct finalistů postupuje do celostátního kola, během něhož se hodnotí koncepční a strategické dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií atd.

Například za Olomoucký kraj se v letošním roce do finále dostala Nová Hradečná. Obec zaujala porotu v několika oblastech - za zapojení občanů do místního dění, za promyšlený přístup k rozvoji obce, za vytváření podmínek pro rozvoj turistického ruchu nebo za využívání dotačních finančních prostředků. Na druhém místě skončil Černotín na Přerovsku a třetí místo získal městys Tištín.

Není vesnice jako vesnice aneb Historie a nadstandardní služby na jednom místě
Existují i projekty nových obytných ploch, které minimalizují nevýhody venkova. Příkladem originálního pojetí je multifunkční areál Yard Resort ve středočeské obci Předboj. Kromě sportovního, kulturního a relaxačního vyžití nabízí také bydlení v rezidenčním souboru Jižní stráň. Developerský projekt, který vznikl rekonstrukcí historických prostor z 13. století, tvoří 16 unikátních vil ve třech velikostech. Obyvatelé domů mohou ocenit nejen spojení s přírodou a soukromí, ale také blízkost metropole a využití všech služeb areálu Yard Resort. Součástí bydlení jsou i nadstandardní služby, například bezpečnostní služba, úklid nebo údržba nemovitosti a péče o zahradu. Vily jsou navrženy jako nízkoenergetické. 

Markéta Szarowská

odebírat zprávy