Jaký bude letos trh s úvěry na bydlení?

Jaký bude letos trh s úvěry na bydlení?

24.2.2015 - Banky mají i v letošním roce výborně nasazeno a uvidíme, do jaké míry bude letošní rok přepisovat historické tabulky. V našem prvotním odhadu pro letošní rok počítáme s objemem poskytnutých hypoték zhruba na úrovni 158 miliard korun, přičemž v tomto čísle jsou zahrnuty i mBank, Oberbank a WSPK, tedy banky, které svá data portálu hypoindex.cz neposkytují. Pro stavební spořitelny bude úspěchem, když za stávajících podmínek a v konkurenci rekordně levných hypoték zopakují výsledek loňského roku, kdy se jim podařilo profinancovat 40 miliard korun.

Kde již k přepisování historických tabulek dochází, jsou úrokové sazby, které neustále padají a to jak podle indexů nabídkových sazeb společnosti Golem Finance (GOFI), tak podle dat serveru hypoindex.cz. V obou případech sazby v lednu prohloubily svá dosavadní minima. Titulní index GOFI mapující nabídkové sazby všech bank na trhu klesl na konci ledna na 2,35 %. A téměř identické hodnoty dosáhl nyní ukazatel Fincentrum Hypoindex (FH), který odráží průměr všech v lednu sjednaných hypoték. Vzhledem k vysoké míře korelace mezi oběma indexy a skutečnosti, že GOFI indexy nabídkových sazeb dál klesají, očekáváme, že i FH v následujících dvou měsících bude vykazovat klesající trend.

Hypotéky ukrajují z příjmů domácností méně než třetinu
Aktuální výsledky dávají tušit, že i letošní rok budeme mít co dělat s nadprůměrnými výsledky. Není divu, ekonomika ožívá, úrokové sazby jsou na rekordních minimech, banky lákají na svou hypoteční nabídku všemi prostředky a hypotéky jsou v centru pozornosti médií. Z historického pohledu nebyly podmínky pro pořízení nemovitosti lepší. Index dostupnosti bydlení, který vyjadřuje, jak velkou část čistého příjmu musí domácnost vynaložit na splátku hypotéky, klesl v lednu na 30,3 %. Převedeno na konkrétní situaci: průměrná česká domácnost nyní na splátku hypotéky ve výši 1,81 mil. Kč (=lednový průměr nabídkových cen bytů) vynaloží necelou třetinu svého čistého příjmu. Ekonomicky nejnáročnější je pořízení bydlení v Praze, a to i navzdory nadprůměrným příjmům tamních domácností. Naopak statisticky nejpříznivější situace panuje v Ústeckém kraji, kde index jen těsně překonává hranici 10 % tamních průměrných čistých příjmů.

Úvěry na bydlení

Luboš Svačina

odebírat zprávy