Konec roku ve znamení poklesu sazeb

Konec roku ve znamení poklesu sazeb

3.12.2014 - Poslední dostupná data Fincentrum Hypoindexu, která odrážejí průměrnou úrokovou sazbu všech v říjnu poskytnutých hypoték, potvrzují pokles úrokových sazeb. Hodnota indexu meziměsíčně klesla - v souladu s naším očekáváním a vývojem indexu nabídkových sazeb GOFI 70 - o 3 bazické body na 2,51 %.

V listopadových datech, která budou zveřejněna 17. prosince očekáváme razantnější pokles pod hranici 2,5 %. Objemy poskytnutých hypoték se již 10 měsíců v řadě drží nad 10 mld. Kč, takže celková suma poskytnutých hypoték při započtení bank nereportujících své výsledky Hypoindexu ani ministerstvu pro místní rozvoj vyšplhá k 155 mld. Kč.

Listopadové výsledky zapadají do scénáře, který jsme nastínili v předchozím měsíci. Úrokové sazby v závěru roku budou podle našeho názoru klesat s možností dosažení úrokového minima v letošním prosinci. Při této úvaze vycházíme z určité sezónnosti hypotečního trhu. Banky zpravidla na začátku roku vyčkávají, případně zkoušejí úrokové sazby navýšit. Nicméně proti hovoří fakt, že sazby na mezibankovním trhu nadále klesají a akce UCB a WHB naznačily, že prostor a ochota bank pro další pokles sazeb v oblasti hypoték existuje.

Ohledně dosažení úrokového dna bude klíčovým faktorem, zda se k ostřelování marketingově zajímavé 2procentní hranice přidají i další banky a zda cenové zatraktivnění bude mít očekávaný efekt z pohledu přílivu nových klientů.

Vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu
Úrokové sazby mezibankovního trhu

 

Libor Ostatek

odebírat zprávy