Zhoršování dostupnosti bydlení pokračuje

Zhoršování dostupnosti bydlení pokračuje

9.12.2015 - Stagnace úrokových sazeb a nárůst cen nemovitostí znamenají zvýšení nákladů na pořízení vlastního bydlení. Index dostupnosti bydlení, který poměřuje výši měsíční splátky hypotéky s průměrným příjmem domácnosti, v listopadu vzrostl z 32,9 na 33,2 %. Jinými slovy: průměrná česká domácnost v současnosti vynakládá na splátku hypotečního úvěru zhruba 1/3 svých čistých příjmů.

Jiná je však situace v hlavním městě, kde při průměrné ceně bytu 4,55 mil. Kč dosahuje index dostupnosti bydlení 64 % průměrného příjmu domácnosti a jinak je to v ostatních krajích, kde kromě Jihomoravského kraje je míra dostupnosti nižší než zmiňovaný průměr.  

Vzhledem k nárůstu průměrné ceny bytů z 2,05 na 2,07 mil. Kč vzrostl také ukazatel návratnosti bydlení, který vyjadřuje, kolik ročních příjmů musí průměrná česká domácnost vynaložit na pořízení bytu o průměrné ceně. Dle aktuálních dat společnosti Golem finance a realitního portálu realityčechy.cz hodnota souhrnného ukazatele činí 5,41 roku. Nad celorepublikovým průměrem je hlavní město Praha a Jihomoravský kraj.

V ostatních regionech kromě Karlovarského kraje se index návratnosti bydlení pohybuje mezi 2 – 5 roky. V kontextu končícího roku se potvrzuje trend růstu cen nemovitostí. Odhadujeme, že rekordní úrovně ceny bytů z roku 2009 bude dosaženo v prvním čtvrtletní příštího roku. Dostupnost bydlení se tak nebude v příštím roce zlepšovat, respektive, odpoutala se od rekordně nízkých hodnot a bude mírně stoupat. Stále se však bude pohybovat ne velmi příznivých hodnotách v rozmezí 33 až 36 %.

Dostupnost bydlení

Luboš Svačina